A csopaki borász kilenc boron keresztül mutatja be a száraz olaszrizlingek sokszínű világát, különös figyelmet szentelve az eltérő talajtípusok és évjáratok hatásának a kóstolásra kerülő tételekben. Elsőként a település összes főbb talajtípusát ötvöző boron, a Csopaki Rizlingen keresztül vizsgálunk meg három tételt, majd ugyanezt tesszük a vörös permi talajú Lőczedomb Olaszrizlingekkel és a márgás, dolomitos talajon termő Siralomvágó Olaszrizlingekkel. Mindhárom csoportban lehetőség lesz piacon már nem lévő, forgalmi és premier előtti tételek kóstolására. Ha a 2013-as szüret termése időben kierjed, további meglepetések várhatóak.
Csopaki Rizling 2012 |
Lőczedombi Olaszrizling 2012 |
Siralomvágó Olaszrizling 2011 |
Lőczedombi Olaszrizling 2009 |
Siralomvágó Olaszrizling 2009 |
Lőczedombi Olaszrizling 2008 |
Berekhát Olaszrizling 2008 |
Berekhát Olaszrizling 2004 |
Berekhát Olaszrizling 2003 |
Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a Borkollégium keretében két évtizedes boroktatói múltra tekint vissza. Ezen az előadáson három olyan fontos fehérszőlő-fajtát vesz sorra, amelyek minőségük szempontjából meghatározóak. A cél az, hogy háromszor három bor végigkóstolás által összehasonlításra és rendszerezésre kerüljenek az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint szerkezetében és aromatikájában rejlő párhuzamok és ellentétek. A sor hazai és francia tételeket tartalmaz. „Az olaszrizling, a chenin blanc és a furmint” mesterkurzus borsorát a Terra Hungarica biztosította.
Hollóvár | Olaszrizling 2011 |
Maurer Oszkár | Fodor dűlő Olaszrizling 2011 |
Bott Frigyes | Olaszrizling 2012 |
Királyudvar | Sec 2011 |
Pelle Pince | Szent Tamás Furmint 2011 |
Bott Pince | Határi Furmint 2011 |
Csobánci Bormanufaktúra | Furmint (60%) - Chenin Blanc (40%) 2011 |
Domaine Huet L Échansonne | Vouvray Le Clos du Bourg Sec 2011 |
Nicolas Joly | Vignoble de la Coulée de Serrant - Savennieres Clos de la Bergerie 2008 |
Josef Schuller MW az Osztrák Borakadémia elnökeként a Közép-európai régió borszakértői oktatásában kulcsszerepet tölt be. Ezért is tartjuk fontosnak azt a kóstolót, amelyen összehasonlítunk négy magyar és négy osztrák olaszrizlinget, megfigyelve az eltérő termőtájak és borászati filozófiák hatását a borokra. A hazai borokat Kielmayer Kristian AIWS, WSET diplomás (London), az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagja és a Borászportál szakmai lektora mutatja majd be, és ugyancsak ő segíti magyarul tolmácsolni a nemzetközi szaktekintély gondolatait. A mesterkurzus borsorát a Drop Shop biztosította, és igazi kuriozitásokat vonultat majd fel; több hazai borvidék olaszrizlingjei mellett Dél-Stájerországból és Burgenlandból is érkeznek majd palackok a mesterkurzusra.
Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling "Kabócás" 2012 (Badacsony) |
Tement Welschriesling STK 2012 (Steiermark) |
Laposa Nagy-Somlói Olaszrizling 2012 (Somló) |
Tement Weinstock Zieregg 2012 (Steiermark) |
Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2011 (Csopak) |
Schröck & K. Greiner 2007 (Rust&Illmitz) |
Gál Lajos Kántor-Tag 2007 (Eger) |
Kracher Welschriesling TBA (Burgenland) |